Poškozený pomník ke dni 21. srpna

Neznámý fanatik v myšlenkách okupace republiky v srpnových dnech roku 1968 vojskem Sovětské armády poškodil uctívané místo na místním hřbitově. Bohužel v neznalosti historických faktů zapomněl, že se jedná o hrob uctívající konec II. světové války. Konec fašismu a začátek svobody, kterou nám přinesli vzhledem k určené demarkační čáře zejména hrdinové Rudé armády. Hrdinové, kteří nasadili za naší svobodu své životy.
......................................................................................................................................


   Autor: Bc. Jaroslav Kohout

Špatné řešení: Předčasné volby v čase hysterie

Jsem odpůrcem konání předčasných voleb v horizontu následujících dvou měsíců. Jsem totiž přesvědčený, že činit takto zásadní rozhodnutí o budoucnosti České republiky v atmosféře hysterie a vzedmutých vášní nemůže přinést nic dobrého. Rozum ustoupí stranou a převáží emoce. A to není dobré ani v mezilidských vztazích ani ve vývoji společnosti a řešení jejích problémů. A první signály z chování zejména nových ambiciózních populistických politických stran to už dokazují.

Ano, jsem členem ODS, jsem dokonce poslancem za tuto stranu, ale na druhou stranu nejsem principiálním odpůrce předčasných voleb. Ty by se však měly konat pouze ve výjimečných krizových situacích, kdy se vyčerpají všechny možnosti parlamentního řešení situace. To se v případě České republiky nestalo. Předčasné volby tak budou důsledkem mocenských ambicí jediného muže a jeho věrných, tedy Miloše Zemana a jeho apologetů z neparlamentní politické strany SPOZ. Evropské demokracie se tomu logicky podivují, neboť řešení situace v České republice po demisi Nečasovy vlády zavání spíše totalitárními praktikami používanými na východ od našich hranic.

Ano, máme tu prezidenta poprvé zvoleného obyvateli v přímé volbě. Nicméně jen částí obyvatel. Většina mu hlas nedala, nebo k volbám vůbec nešla. Přesto se pan prezident pasuje do role mluvčího celého národa. A s tímto falešným mandátem pak svévolně pošlapává základní principy parlamentní demokracie založené na volné soutěži politických stran. Stává se jakýmsi „bojovníkem“ proti zavedeným politickým stranám a paradoxně trojským koněm pro nástup radikálních a populistických stran, jako jsou komunisté, Věci veřejné a SPOZ, tedy strany nekritických obhájců dogmat samotného prezidenta.

Prezident Zeman měl po demisi vlády možnost řešit vzniklou krizi parlamentní cestou. Většina poslanců mu deklarovala odhodlání podpořit vznik nové vlády založené na dohodě politických stran v čele s Miroslavou Němcovou. Tedy standardní demokratické řešení, běžné v civilizovaném světě. Prezident Zeman se však rozhodl prosadit vládu svých kamarádů a přátel a zákulisním tlakem rozleptat koaliční dohodu parlamentních stran. První se mu nepodařilo. Získat dva zrádce z koalice, členy ODS, na svou stranu však ano. Oba poslanci již členy ODS nejsou, neboť byli za své selhání logicky vyloučeni ze strany.

Nicméně výsledkem budou zřejmě předčasné volby někdy na konci října letošního roku. Volby konané v situaci zpochybňování parlamentní demokracie ze strany hlavy státu, v situaci kdy se v důsledku toho dostali „na koně“ komunisté, kdy se velmi hlasitě hlásí o slovo populisté z Bártových Věcí veřejných, které chtěly zprivatizovat český stát pro své zisky, nebo strana přátel Miloše Zemana. Za pouhé dva měsíce do voleb nebude vůbec možné, aby politické strany představily lidem racionální program pro budoucnost České republiky. Převládnou populistická hesla typu „Ne zlodějům“ (SPOZ) nebo „Nejsme politici, makáme“ (Babišovo politické hnutí ANO). Jsem přesvědčený, stejně jako například David Ondráčka z Transparency International, že v předvolební kampani převládnou hysterie, vášně a iracionální argumenty. Bohužel pro tuto zemi i její obyvatele. Proto prosazuji, aby se parlamentní volby konaly v řádném termínu.

Deset měsíců, které do nich zbývají, nejsou tak dlouhou dobou, aby to Českou republiku nějak negativně ovlivnilo. Naopak situace by se zklidnila, vášně opadly a lidé by měli dostatek času rozumě zvážit, která z nabídek politických stran pro řešení budoucnosti této země je pro ně nejlepší.
autor: Miroslav Bernášek

Náhodné náhody

Stalo se vám již někdy, že jste se v životě setkali s nějakou nepochopitelnou a neuchopitelnou věcí, zvanou - Náhoda? Dám příklad -  na někoho, koho jste dlouho neviděli, si vzpomenete, a za pár hodin ho "náhodou"  potkáte na ulici? Nebo - řeknete si - zavolám mámě - a vezmete do ruky mobil, který vzápětí začne zvonit a volá vám máma? Někdo tomu říká předtucha, někdo pouto, někdo náhoda...někdo tzv. "Zákon schválnosti", který funguje vždy a všude :-D S paní "Náhodou" jsem zažila prapodivné věci,  které zdravým selským rozumem, který já mám, opravdu nelze vysvětlit. A myslím, že při mém popisu "náhod", které mne potkaly v mém životě, který zatím trvá 33 let, si leckterý z vás, čtenářů, vzpomene, že ho něco podobného potkalo taky.

Předně - telefony a smsky...jak jsem již předeslala v perexu - vezmu mobil s tím, že zavolám mámě nebo tátovi. Jakmile ho vezmu do ruky a hledám položku "máma", začne mi mobil zvonit v ruce...a kdo volá? Jistě, máma. Vezmu to a rozechvěle jí říkám - "to snad není normální, teď mám v ruce telefon, už jsem tě skoro vymáčkla a ty mi zavoláš.." Máma tomu říká, že jsme na sebe napojeny - ano, asi na tom něco bude, protože tohle se nám stává pořád. Ale pro mne je to jedna z mnoha náhod, co mne neustále pronásledují.

Když jsem byla malá, měli jsme doma pevnou linku, tenkrát vrchol luxusu. V nově postaveném sídlišti Dědina v Praze tehdy nefungovalo nic. Volat se chodilo do budky za korunu, nešla neustále elektrika, sporák byl na heslo, které nám neřekli, záchod se propadl o patro níž, voda netekla, okna netěstila...ale zavedli nám telefon. Dodnes vidím ten aparát s klasickým vytáčením kolečkového ciferníku....a s jakou radostí táta rozdával naše číslo na všechny strany...a babička, která bydlí na druhém konci republiky, se vypravila na poštu, kde tehdy byly takové ty "hovorny" a s velkou slávou se jala volat do Prahy...bohužel, náš aparát se zrovna v té době porouchal. Fungoval, ale nezvonil. Táta, stojící venku před panelákem v budce, volal na naše číslo, když to vyzvánělo, zvedl ruku a na dálku signalizoval - "ted to vyzvání" a máma z okna: "Nezvoní to"...Takže i kdyby se k nám někdo pokoušel dovolat, měl by smůlu, aparát nevyzváněl. A najednou říká máma - "Ty hele, zvedni to, jestli tam bude přerušovaný ton..takové to "tů tů tů tů"...a já to zvedla a ozvala se babička. "no konečně jste mi to vzali, já jsem v hovorně na poště.." Její veličenstvo Náhoda zaúřadovala...zrovna v tu chvíli, kdy mámu napadlo zvednout sluchátko se babi pokoušela dovolat z pošty. Proč jí to napadlo zrovna v tu chvíli? Nechápu, prostě náhoda :-D

Další náhoda - naše první auto, škoda Rapid (co nelze lapit :-D). Táta si pro ně šel s hrdostí (tenkrát byly pořadníky, muselo se čekat, než vůbec auto někdo dostal,  musela být protekce, známosti atd....kdo v té době žil, pochopí. Nakonec se zadařilo a naše rodinka se stala hrdým majitelem šedé škody Rapid. Při pohledu do "rodného listu" toho auta mámu málem trefilo - sjel z montážní linky 14. června. Tedy v den máminých narozenin. A další - po letech, když jsem se vdala, dostala jsem Píďu já...vezli jsme ho s manželem z Prahy, přijedeme k nám do Klenčí, příjdu domů a jen letmo zaregistruju radiobudík na televizi, kde byl čas - 17:57 - a poznávací značka Píďi? Samozřejmě - ADM _ 17 -57

Když už jsme u aut, další "náhoda" byla až děsivá. Založila jsem si svůj první účet, poštou mi byla doručena platební karta s tím, že pin příjde doporučeně...tak přišel pin, šla jsem na poštu, vyzvednu si obálku, doma to otevřu - a skoro jsem omdlela. Hádejte...ano, pin byl 1757. (pro případné rýpaly a zloděje - tento účet už je dávno zrušený :-D) Připadala jsem si jako v blbém snu, moc náhod naráz, že? Dodnes mi to příjde přízračné, neuvěřitelné a prapodivné, leč je to tak.

Jednou jsem jen tak přemýšlela o kamarádce ze základky, říkám si - copak asi Luisa dělá (měla takové vznešené jméno, byla gymnastka, moc jsme jí obdivovali, pak v páté třídě odešla na víceletý gympl)..prostě jen tak jsem si na ní vzpomněla. Pak jedeme s manželem do Domažlic na obyčejný nákup, zcela obyčejný den to byl...do krámu, k řezníku pro maso, do trafiky a hurá domů. Jdeme z trafiky a najednou se ozve: "Petro? Petra Sokolová?" já se otočila a automaticky jsem řekla - "zasvobodna.." a hádejte - jo, stála tam Luisa Karásková v celé své kráse. "Já tě hned poznala" vrhla se mi kolem krku.."my  jsme tu na dovolené, na Babyloně, máme tam chatku . to jsem ráda, že tě vidím"...já si pomyslela jen - "prokristapána, kdy to skončí, tyhle "náhody", to je na mou psychiku už hodně silný kafe..." Tak jsem to Luise pak vyprávěla a ona nevěřila svým očím a uším...já to dotedka taky nechápu a asi nikdy nepochopím.

Stane se to každému. Třeba - čtu knížku a přitom mám zapnutou televizi a najednou se ozve z televize přesně to slovo, které zrovna čtu. Nebo ne slovo, ale rovnou celá věta.  Kouknu do ledničky, kolik mám vajec, jestli mi stačí na koláč, co chci upéct. V tu chvíli zvonek - sousedka si jde půjčit vejce, co jí chybí do polévky. Jdu do krámu a říkám si - dlouho jsem neviděla strejdu Martina..najednou za mými zády zatroubí auto a kdo se nezubí za volantem? Martin. Naposledy včera...koukám na Vesničku mou střediskovou...a píšu kamarádce Lence - "po žních k Turkovi" a najednou blik cvak skype - "po žních k Turkovi"..ta samá věta od ní v tu samou vteřinu. Ona píše : "Nech už toho, je to šílený!!" protože to se nám stalo mockrát, že jsme obě napsaly tu samou věc v tu samou chvíli. Napojení na sebe? nebo je v tom něco víc? Kdo mi tohle vysvětlí? Asi nikdo, leda tak pán Všehomíra, ale snad se s ním setkám až za dlouho :-D

Náhody jsou náhody, ale "náhody", které člověka dohání k šílenství, jsou opravdu někdy nesnesitelné. Občas si říkám - "proč já?" ale to je jako házet jahody do výběhu lvů. Nesežerou je a akorát se naštvou, proč neházím maso :-D Máte s veličenstvem "náhodou" také nějaké zkušenosti? Podělte se v diskusi, těším se a doufám, že na "to" nebudu sama.
autor: Petra Pavlíčková

Něco pro zábavu 1

Něco pro zasmání :D






Můžete sdílet, lajkovat, komentovat :D


pokračujte dále:

Baroni Miroslavy Němcové

Konec špatný, všechno špatné, pohledem toho pravého - slušné Miroslavy Němcové. Sněmovnu nerozpustili poslanci nebo mafiáni, ale baroni. Nový typ podnikatelů na naši politické scéně, nebo již dobře a dříve pracující šlechetná sešlost, jen se o tom nemluvilo nahlas?

Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny, jejíž rozpuštění si v úterý poslanci odhlasovali, má za to, že konec dolní komory prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu, jí pojmenovaní coby baroni, a jako hlavní důvod pro rozpuštění Sněmovny. Dala do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech a došla k závěru, že tyto síly si celý vzniklý problém potřebovaly nějak ošetřit.

Situaci se snaží doložit doporučením přečtením rozhovoru s ředitelkou Energetického regulačního úřadu, pod jakým je tlakem. "Tohle se tam děje, a kdo to nevidí nebo nechce vidět, tak je s nimi v nějakém spojení. To je jedna z velkých ekonomických věcí, o které se v současné době hraje."

Opravdu se hraje, ale ne až nyní, ale několik roků pozpátky a dokonce roků, kdy byla ve vysokých stranických a státních funkcích. Ředitelka Energetického regulačního úřadu totiž není pod tlakem až nyní, ale poměrně delší čas. Dokonce dlouhodobě čelí nějakým obviněním a její rodina byla policejně chráněná. Kdo ji pod tlak dostal? Baroni? Ze které strany se rekrutovali a ve které straně jim to bylo umožněno? Že by se to dostalo k uchu druhého nejvyššího ústavního představitele Česka až nyní, když toho byly v minulosti plné sdělovací prostředky? Co pro pani ředitelku udělala? To ji asi nevadilo, vědět musela a dělala mrtvého brouka.

Možná to byl opravdu poslední zoufalý výkřik, jak obhájit svoje jednání a zkritizovat jednání druhých. Jenže v kritice by měla být trochu přesnější a přinejmenším označit stranu, kde mají takto vyšlechtěné a šlechetné zboží, poněvadž když se dají její výroky za poslední dva měsíce dohromady, tak to vypadá, že si trojkoalice vzájemně kryla záda. Kmotři baronům a na oplátku baroni kmotrům a bohužel je někdo vyrušil. Tam je zapotřebí hledat příčiny rozpuštění Sněmovny a ne v nějakých dodatečných výmyslech, ze dne na den trapnějších.
autor: Věnek Kulhánek

pokračujte dále:

Egyptský horor: Co se stane, když bude Kramný uznán vinným?


Na obrázku lze spatřit "zoufalého
a nešťastného" manžela i otce,
"hluboce truchlícího" nad smrtí
své dcery a manželky...
„Zoufalý otec a manžel“ vyvražděné rodiny odpovídá na dotazy novinářů většinou s bezstarostným úsměvem. Jako by se ho to vůbec netýkalo. Česká policie vnikla do jeho bytu a zabavila mu počítač. Údajně „zoufalý otec a manžel“ Petr Kramný se usmívá od ucha k uchu. Zdá se, že má o zábavu postaráno a nijak se nenudí...  

  Egyptská i česká policie zatím tápe v temnotách. Pakliže by byl pachatelem Kramný, patrně by se jednalo o dlouhodobě plánovanou a do detailů připravovanou vraždu. Podezřelý subjekt již v Egyptě byl a o potížích trávení evropských turistů v této části světa určitě slyšel. Navíc země v době jeho příjezdu balancovala na pokraji občanské války. Ideální podmínky pro uskutečnění zločinu: Kauza se vystaví na "otravu z potravin". Egypt bue mít v současné době jiné starosti než se zajímat o to, na co zemřely nějaké bezvýznamné české turistky v přepychovém hotelu.

  Chování Petra Kramného doslova kopíruje reakce atentátníka Lee Harveyho Oswalda, který 22. listopadu 1963 zavraždil amerického prezidenta Johna F. Kennedyho: Byl jediným podezřelým podobně jako Kramný. K vražedné zbrani se nehlásil - tak jako Kramný. Novinářům odpovídal v klidu a s rozvahou, taktéž coby Kramný.O Kennedym dokonce tvrdil, že ho má rád, tak jako to Kramný prohlašuje o své rodině. V případech Oswalda i Kramného nelze nalézt motiv a v tom vězí ten největší zádrhel. Cui bono?

   Islámské trestní právo (šaria) není žádná „sranda“. Za vraždu existuje v Egyptě pouze jedna jediná sankce a tou je trest smrti. Některé hrdelní tresty (haram) se dokonce konají i veřejně, přičemž se vychází až ze starověkého Chamurappiho zákoníku, podle pravidla “zub za zub, oko za oko“. Přesné znění skutkové podstaty v tehdejší Mezopotámii je následující:

Článek 196. Jestliže právoplatný občan vyrazil oko příslušníku plnoprávných občanů, vyrvou mu oko.
Článek 197. Jestliže zlomil kost plnoprávného občana, zlomí mu kost.

   V praxi by to vypadalo na veřejnosti asi tak, že by pachatele vyvedli na veřejné prostranství, kde se již shromáždil dav zvědavců (desítky až stovky přihlížejících). Kati by nutili odsouzeného, aby vypil limonádu s prudkým jedem a zapil to louhem. Dav se zpravidla rozejde až otrávený pachatel za hrozných bolestí a kvílení, svíjející se bolestí na zemi, dodělá...

  Nyní je pouze otázkou zdali jsou Petr Kramný a jeho rodina, podle islámského práva, tzv. „plnoprávní občané“, či nikoli. Domnívám se, že nikoli. On je Čech, jeho manželka a dcera byly rovněž Češi. Chamurappiho islámské právo „haram“ se tedy na ně nevztahuje. Pachatel “neplnoprávný občan“ může být de facto odsouzen k trestu smrti za skutkovou podstatu vraždy na „neplnoprávných občanech“, ale uvalený trest (tzn. poprava) nemohou být v Egyptě vykonány. Nezbývá tím pádem nic jiného než vydat pachatele České republice.

V tom může být přesto zádrhel, neboť Egypt nemá s Českem žádnou smlouvu o vydávání osob k trestnímu stíhání, či výkonu trestu. Avšak precedentní diplomatické řešení případu by bylo podle mého názoru možné a dokonce i poměrně rychlé...   Jak by to bylo s Petrem Kramným po příjezdu do ČR?

  I kdyby se vrah k činu v Egyptě přiznal, pro české zákonodárství to vůbec nic neznamená. Nejvyšším důkazem pro zločiny  spáchané podle islámského trestního práva (hadd) je přiznání, tzv. „gadhf“. Na tomto principu bylo dokonce vytvořeno trestní právo SSSR (Vyšinskij): „Nejvyšším důkazem je přiznání.“ Tento princip však v českém trestním právu neplatí, neboť přiznání je možné si vynutit i násilím.

  Pakliže by se i prokázalo, že je Kramný pachatelem, tak na rozdíl od egyptského trestního práva se v ČR žádný trest smrti nepraktikuje. Zákonem č. 175/1990 Sb. byl trest smrti zrušen a nahrazen trestem odnětí svobody na doživotí. Jedná se o tzv. “výjimečný trest“. Ten se přesto může podstatně zmírnit, pakliže pachatel spáchal čin v afektu, ve stavu vyšinutí mysli nebo je duševně nemocný přičemž není schopen kontrolovat své emoce atd.

   Ačkoli islámské právo připouští i nepřímý důkaz jako dané „faktum“ (argumentum per analogiam), v české právní praxi to možné není. Náš právní řád nedovoluje přímý důkaz nahradit analogií. Kramný je sice v kauze přítomen jako jediný podezřelý a jeho dosavadní argumentace i chování by analogicky odůvodňovalo spáchání trestného činu (Egypt), avšak v pojetí českého trestního práva zde chybí kauzalita mezi podáním jedu (Kramný) a požitím jedu (manželka a dcera). Máme důkaz pouze, že oběti jsou mrtvé, ale pro jediného podezřelého pachatele v dané kauze nemáme důkazní prostředek o podání jedu i když “argumentum per analogiam“, to nemůže být nikdo jiný než on, protože - tzv. “čtvrtý subjekt“ není prokazatelný a tím pádem de jura, neexistuje.

   V případě Petra Kramného je dána přesto kauzalita o neposkytnutí pomoci vůči umírající manželce a dceři o kterých věděl, že jsou akutně ohroženi na životě a nezajistil jim pomoc lékaře.  To by již spadalo do kompetence českého trestního práva ve smyslu § 150 odst. 1, trestního zákona, který však v tomto případě vyměřuje trest odnětí svobody maximálně na dva roky. Protože Kramný není recidivista a nikdy odsouzen nebyl, dostal by zřejmě trest podmínečný.

    Tedy, summa summarum: za zločin za něž by  pachatel pykal v Egyptě trestem smrti, u nás by nešel ani za mříže!  
autor: Jan N.A. Berwid-Buquoy
pokračujte dále:

Anenské patenty 1913 a rozpuštění sněmovny 2013

Letos uplynulo přesně sto let od vydání tzv. anenských patentů, kterými císař František Josef I. rozpustil český zemský sněm.

Konkrétně se jednalo o zákon č. 150/1913 ř. z. a zákon č. 36/1913 z. z., které vznikly z iniciativy předlitavské vlády Karla von Stürgkha. K rozpuštění českého zemského sněmu došlo 26. července 1913 a na místo jeho zemského výboru byla jmenována zemská správní komise v čele s místodržitelem. Důvodem pro rozpuštění byla neuspokojivá finanční situace Českého království, která byla způsobena stálou obstrukcí německých poslanců sněmu trvající od roku 1908, která neumožňovala rozhodování v základních zemských záležitostech a především ve finančnictví. Tato situace v roce 1913 dohnala nejvyššího zemského maršálka Ferdinanda Lobkowitze a několik přísedících k rezignaci. Nově dosazená komise měla fungovat do zvolení nového zemského výboru, ale fakticky fungovala až do zániku monarchie, protože do začátku 1. sv. války panovník nevypsal mimořádné volby do sněmu a po začátku války se celá monarchie dostala do stavu vojenskobyrokratické diktatury.

Píše se rok 2013. Máme zde poslaneckou sněmovnu, která se zadrhla pod dojmem několika skandálů, politického turismu a vleklé finanční krize. Tato sněmovna se 20. srpna 2013 sama rozpustila a čeká se, až panovník vypíše nové volby. Volby, které se budou konat v situaci, kdy exponenti minulé diktatury vylézají z děr a sám panovník jim umetá cestu. Budou to volby ne nepodobné těm z května 1948, kdy mocní té doby měli ve své hrsti kraje, vládu a zbýval už jen parlament, který měl být a nakonec i byl přeměněn jen v jakousi stafáž moci.

Česká parlamentní demokracie je na tom mizerně, o čemž svědčí to, jak snadno se poslanci a senátoři vzdali práva a povinnosti volit prezidenta republiky, ale stojí za to ji resuscitovat, protože to, co přijde po následujících volbách, to bude první česká dělnicko-rolnická sněmovna 21. století.

Dnes je 21. srpna 2013. 45 let od invaze vojsk států Varšavské smlouvy do Československa, 65 let od květnových voleb do Národního shromáždění v roce 1948, 100 let od rozpuštění českého zemského sněmu...
autor: Jan Váňa