Nemoci - Achalasie jícnu

Achalasie neboli porucha motility (pohyblivosti) jícnu je onemocnění relativně vzácné a má různou tíži projevu. Jícen je dutý orgán, který navazuje na hltan, a vyúsťuje do žaludku. Stěna jícnu je tvořena mimo jiné i svalovinou. Vzájemně koordinované stahy svalových buněk ve stěně jícnu řízená místními gangliovými buňkami vede při polykání ke správnému posunu potravy směrem k žaludku, od něhož je jícen oddělen dolním jícnovým svěračem (kruhově zesílená svalovina). Při postupu potravy k žaludku se svěrač opět díky místním gangliovým buňkám otevře a potrava „spadne“ do žaludku.


Achalasie je stav, kdy:

1. Dojde k postupnému ochrnutí svaloviny jícnu a tím pádem začne při polykání váznout posun soust do žaludku.

2. Dolní jícnový svěrač mezi jícnem a žaludkem není schopný se otevírat a zůstane stažený.

Schéma – Těžká achalazie, stažný dolní jícnový
svěrač, hromadící se potrava v rozšířeném jícnu

Příčiny
 Příčiny vzniku achalasie nebývají známé. Z nějakého důvodu začnou zanikat nervové gangliové buňky ve stěně jícnu a ve stěně svěrače, svalové buňky tím ztratí inervaci a přestanou fungovat, což vede k oběma výše uvedeným problémům.

Projevy
 Projevy nemoci vznikají postupně. Zásadním projevem je porucha polykání. Nemocný začne mít zprvu problém polykat velká tuhá sousta, zakuckává se, cítí bolest a tlak na hrudi v době jídla (jídlo se hromadí v jícnu a nepostupuje dále). Nemocný člověk si pomáhá tím, že sousta hojně zapíjí. Tekutiny nemocným jícnem lépe procházejí a mohou vzít tuhé části potravy s sebou.

Dalším příznakem je častý kašel, který se typicky objevuje v noci, a opakující se infekce dolních cest dýchacích (opakované zápaly plic). Je to způsobeno častým zatékáním městnající se potravy do dýchacích cest. Dýchací cesty jsou sice chráněny záklopkou hrtanovou (epiglotis), nicméně když potrava v jícnu stagnuje, je šance jejího průniku i přes existenci záklopky velká.

Diagnostika
 Podezření zjistí lékař při stížnostech pacienta na horší polykání tuhé stravy a na další výše uvedené příznaky. Z vyšetření lze provést gastroskopii (klasický šlahoun skrz ústa a hltan do jícnu), která vyloučí jiné příčiny (například zúžení jícnu nádorovou hmotou) a velmi zkušený endoskopista prý dokáže achalázii jícnu rozpoznat pouhým pohledem. Nevím ovšem jak. Kromě toho existuje vyšetření zvané RTG pasáž jícnu. Při tomto vyšetření pacient vypije rentgen kontrastní látku a rentgenem se ozřejmí jeho polykací akt. Zjistíme tak tvar jícnu, jeho náplň a jak látka odtéká dolním svěračem. Pokud se látka hromadí v jícnu a neodtéká, naše podezření to potvrzuje. Konečným vyšetřením je pak tzv. jícnová manometrie. Při té se do jícnu zasune tenký drát, který měří tlak v jednotlivých částech jícnu. Pokud se při polknutí zjistí nárůst tlaku v dolním jícnovém svěrači, je diagnóza achalázie prakticky jistá. Tlak v dolním jícnovém svěrači by totiž, jak už jsem psal výše, měl při polknutí klesnout, aby potrava mohla vklouznout z jícnu do žaludku.
Prevence

 Není možná. Pokud ovšem člověk zjistí jakékoliv problémy s polykáním, měl by navštívit lékaře. Kromě achalázie by mohlo jít i o rakovinu jícnu (typicky muž kolem 50 let věku). Rostoucí nádor může dutinu jícnu utlačovat a způsobit tak podobné příznaky. Nemocný s již zjištěnou achalázií jícnu by se měl kromě léčby pravidelně kontrolovat endoskopem, protože je u achalázie zvýšené riziko vzniku rakoviny jícnu.
Léčba

 Vzhledem k tomu, že neznáme příčinu achalasie, je i léčba relativně svízelná. Je vhodné doporučit nemocnému jíst méně tuhou stravu (kaše, rozmačkaná a mletá strava) a jídlo vydatně zapíjet. Kromě toho se používají léky napomáhající relaxaci svalů svěrače.

Jícen lze rozdilatovat speciálním balonkem, případně se dá chirurgicky naříznout dolní jícnový svěrač a tím se překážka odstraní. Tento výkon je pak nutné spojit s chirurgickou úpravou vyústění jícnu do žaludku, protože nařízlý svěrač netěsní a mohla by se jím žaludeční šťáva vracet do jícnu – docházelo by ke stavu laicky známému jako pálení žáhy.


Možná je i aplikace botulotoxinu do oblasti dolního jícnového svěrače. Botulotoxin způsobí uvolnění svalů a tím pádem i svěrače.

bližší informace na www.nemoci-priznaky.cz


pokračujte dále:

SPOZ: Sekta, nebo jen další pragmatická byznys parta?

Stačí politické straně SPOZ místo programu a alespoň základní politické vize,úcta a nekritický obdiv ,podobný kultu osobnosti,vůči Miloši Zemanovi? Nebo je to jen zástěrka,za kterou se skrývá nová parta politických podnikatelů,kteří si brousí v takřka prázdné státní spižírně zuby na poslední pytle brambor?

Miloš Zeman je určitě v současné době naším nejmocnějším politikem.To jak znovu uchvátil moc,jak mu zachutnala a jak to teď dává svým politickým oponentům sežrat,určitě pevně vstoupí do análů dějin české politiky.Tento inteligentní glosátor,zdatný manipulátor a ohýbač čehokoliv kamkoliv, stojí pevně rozkročen nad naší republikou a politické strany se jen chvějí,které z nich šlápne do úsměvu příště.Levá část politického spektra u toho ještě vděčně vrtí ocásky.Občanstvo je pak rozděleno na dvě části,z nichž jedna z  nich se bije v prsa,že Miloš je jedním z nich a jak to těm zlotřilým papalášům jeho volbou natřeli.Zeman je pro ně politik,který je snad vrátí do doby,kdy bylo všechno levnější,nemuseli takřka o ničem rozhodovat,sousedi měli všichni stejné houby jako oni a svět byl takový nějaký krásnější,takový víc socialistický.Navíc Zeman vypadá stejně tak nějak podobně jako oni,taky má své neřesti,taky vypadá v obleku,jako pytel brambor,občas se napije a cigaretky k němu patří jako k hospodě popelníky a propálené ubrusy.Druhá parta a k té patřím i já,je z pana prezidenta upřimně zděšena.Nemysleli jsme si,že potřebujeme zase vládu pevné ruky,která bude popostrkovat naše životy správným směrem a hlavně nostalgie po socialistickém bahnu je pro nás nepochopitelná.Tohle všechno je panu prezidentovi tak nějak jedno.On si jede tak nějak svoji lajnu a z těch nejvyšších pater politiky na nás lhostejně odklepává popel ze své cigaretky.On se tak vlastně choval vždy.Vždy sebevědomý,opilý silou své brilantní inteligence,upřený na svůj cíl,ovšem poněkud nedbající na to co se děje za jeho zády.Věřím tomu,že Miloš Zeman nikdy nejel v žádné korupci.Toho jak nelpí na okázalých atributech moci a hmotném prospěchu si musím vážit i já.Bohužel dělal vždy jednu velkou chybu nedržel se starého komunistického hesla:"Důvěřuj,ale prověřuj".A tak se vždycky někde v jeho stínu pohybovali grázlíci,kteří se těch politických sviňárniček už vůbec neštítili.Seděli pevně přichyceni na Zemanových zádech a v zákulisí si hráli své levácké hry.Miloš Zeman zřejmě přes mlhu obdivných vzdechů a frenetický potlesk, tyhle lidi ani neviděl ani neslyšel.

Není takovou partou náhodou i strana SPOZ? Nějak se mi nechce věřit,že tak inteligentní lidé,jako je například pan Mynář,spojili své životy s Milošem Zemanem jen kvůli nekritickému obdivu k jeho osobě.Je tedy SPOZ fanatickou sektou obracející své životy ke své modle Miloši Zemanovi s touhou v srdci mu do skonání jeho dnů oddaně sloužit a starat se o jeho blaho,nebo je to jen další vyčůraná byznysparta,jako většina našich politických stran?Spíše se přikláním k té druhé variantě a obávám se, že to velmi brzy po volbách zjistíme všichni.Ono je to vlastně prosté.Janoušek,Hrdlička a Rittig se už napakovali a každá mafie se musí nakonec tvářit že její podnikání je legální a potřebuje své prachy očistit.Ten zápach co se šířil kolem jejich politicko-ekonomických kšeftíků bylo už moc cítit a tak je třeba uchýlit se do ústraní svých vil u moře.A aby jsme si my občané náhodou moc nevyskakovali,tak jednu partu velkých, zlých  kluků, vystřídá jiná parta. A to se děje právě teď.
autor: David Vlk 

pokračujte dále: