Magistrát vyžene bezdomovce z MHD a bude je svážet na sprchování

Plán primátora Tomáše Hudečka na vykázání bezdomovců z MHD už nabírá konkrétní obrysy. Magistrát chce vybudovat čtyři denní centra pro bezdomovce a zároveň plánuje vybudování centrálního dispečinku, který bude práci sociálních pracovníků koordinovat.

Bezdomovci jezdí ve skupinách.  | foto: Viktor Cenefels

"Nebude to levné, ale vycházíme z toho, že je to sociopatologický jev, který měl být řešen již dávno," uvedl Hudeček. Náklady na projekt se pohybují kolem 66 milionů korun. Magistrát bude platit 18 pracovníků s vozidly, kteří budou mít za úkol převážet bezdomovce do center. Ta by měla vzniknout v Dejvicích, na Smíchově, dále pak ve Strašnicích nebo Vršovicích a Vysočanech nebo Libni.

Podle Hudečka musí být vyvážena represe a motivace k tomu, aby bezdomovci MHD nejezdili, nebo se v sociálních centrech myli a převlékali. Opozice ale i někteří odborníci ovšem poukazují na to, že dostat lidi bez domova z tramvají nebude tak snadné. A způsob, jakým k tomu budou streetworkeři bezdomovce přesvědčovat, zatím vedení města neprozradilo.

Bezdomovectví je v Praze, kde podle odhadů žije na ulici kolem 4000 lidí, problémem obzvlášť v zimě.


pokračujte dále:

FUTURAMA

Bender
Futurama je animovaný seriál Matta Greoninga (tvůrce Simpsonových) odehrávající se v roce 3000. Divák je v prvním díle vtažen do děje poslíčkem s pizzou jménem Fry, který je na Silvestra roku 1999 omylem hibernován a probouzí se přesně za tisíc let. Tento základní motiv možná není moc originální, ale vzniklo tak perfektní prostředí pro rozvoj zajímavého seriálu. Poté, co se Fry zařadí do společnosti, se nechá zaměstnat ve společnosti Planet Express, která patří Fryově praprapra(atd.)synovci, profesoru Fransworthovi. Spolu ním je přijat Bender, robot pochybných mravů, s kterým se Fry spřátelil a Leela, jednooká mimozemšťanka, před kterou většinu prvního dílu prchal, poněvadž mu chtěla stůj co stůj implantovat mikročip označující práci poslíčka (kterého bude v Planet Express dělat tak jako tak).

A tímto okamžikem začíná Futurama, seriál (nejen) o doručování zásilek tam, kam ještě nikdo zásilky (možná) nedoručoval. Seriál o exotických milostných zážitcích hlavních hrdinů (např. v příběhu 'The Deep South' prožije Fry románek s mořskou pannou nebo v ještě neodvysílaném 'I Dated a Robot' s umělou počítačovou inteligencí) a o střetech s nesčetnými lidmi, mimozemšťany, roboty a podobnou havětí.




Jarník na svých předchozích stránkách uvedl, že Futurama je 'něco mezi Simpsonovými a South Parkem' , což je dost výstižné, poněvadž základní humor je sice 'simpsonovský', ale svým dospělejším přístupem a někdy i drsností (v tomhle bodě plní svojí 'práci' hlavně Bender) a 'absurdnějšími' zápletkami se podobá South Parku a myslím si, že by si seriál mohli oblíbit příznivci obou seriálů.

Kdo koho mluví:
Katey Sagal - herečka známá hlavní rolí v seriálu 'Ženatý se závazky' (Peggy) - mluví Leelu
Billy West - v anglické verzi mluvil u nás dříve vysílaný kreslený seriál 'Ren a Stimpy' - ve Futuramě mluví snad nejvíce postav - hlavně Fry, dále dr. Zoidberg, profesor Farnsworth, Zapp Brannigan a většina postav, které se objeví třeba jen v jednom díle
John DiMaggio - Bender
Maurice LaMarche - Kif Kroker (mimozemský pomocník Zappa Brannigana), Calculon (robot z oblíbeného seriálu 'All My Circuits'), Morbo (mimozemský hlasatel), hlava George Washingtona, Albert Einstein a mnoho dalších
Lauren Tom - Amy Wongová
Phil LaMarr - Hermes Conrad

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké to bude v roce 3000? Jak asi bude vypadat starý New York? Kolik přibude a ubude životních forem? Pokud ano, je pro vás Futurama ideální seriál. Pokud ne, tak taky. To proto, že Futurama vtipně zachycuje věci budoucí a činí tak s osobitým nadhledem duchovního otce seriálu Matta Groeninga. Srovnání se Simpsonovými je nasnadě, avšak oba seriály mají společné snad jen charakteristický styl animace a všudypřítomný humor. I když, troufám si tvrdit, že právě ve Futuramě je ho ještě víc, což je ostatně jeden z důvodů, proč ji mám radši.

Futurama, jak jsem již řekl, se odehrává po roce 3000, kdy se mravy změnily natolik, že by nad nimi
moderní člověk (to jest člověk z počátku 21. století) nevycházel z údivu. Proto se divákovi stává neoficiálním průvodcem Philip J. Fry, který ve 31. století omylem uvízne. Skutečně omylem, poněvadž Fry je zmatkař, smolař, žabař, nula, zoufalec a ještě k tomu idiot s IQ rozbitého vysavače, a tudíž mu přivykání na tamější poměry trvá ještě o něco déle. Nechápe, mimo jiné, funkci smrtibudek, u kterých bývá obzvláště v době Vánoc neskutečně dlouhá fronta. Novinkou pro něj je i tzv. pracovní čip, jenž všem lidem předurčuje jejich pracovní zařazení. Naštěstí se v budoucnosti setkává s několika bytostmi, které mu jeho nelehkou situaci usnadňují. A když říkám „bytosti“, myslím bytosti, neboť by se roboti a roztodivní mimozemšťané pod označení „lidé“ jen těžko schovali. Lidskou rasu vedle Frye zastupuje jeho pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra... synovec, postarší a poněkud senilní profesor Farnsworth, jeho praktikantka Amy Wongová a asistent Hermes Conrad. Daleko více prostoru však právem získali Fryovi ne-lidští (co do původu) společníci: robot Bender, pohledná jednooká Turanga Leela z mimozemské rasy Kyklopů s příznačným služebním označením 1-OK a pozoruhodný míšenec humanoida a korýše, doktor Zoidberg.


pokračujte dále:

Václav Klaus do voleb? Hip, hip. HURÁÁÁ

Odjakživa platí ono staré rčení, když dva dělají totéž není to nikdy totéž. Platí to mezi manželi, při posuzování dětí, sousedů, spolupracovníků a samozřejmě i politiků. Je „něco jiného“ když „zahne“ manžel než když zahne manželka, když něco udělá jedno dítě, často to posuzujeme jinak než když to udělá to druhé a to samé i v práci.

A v politice? Tak tam by se tento princip dal krájet, tak je hustý. Často, velmi často udělá politik ještě něco horšího než jeho předchůdce, ale dokáže to vokecat tak, že z toho vyjde daleko lépe. A nebo právě naopak.

U nás máme takový hvězdný duet dvou polistopadových prezidentů, u nichž zcela bezpečně víme, jak budou jejich činy posuzovány. U Vašíka prvního, prvorozeného, víme, že cokoli udělal bylo dobře. Zatímco u Vašíka druhorozeného víme, že udělal vše špatně.

Vašík prvorozený kraloval v naší krajině asi dvanáct a půl roku a vše co udělal bylo perfektní a vše co řekl, dalo by se tesat do žuly nebo alespoň vyvěsit na Ruzyňském letišti. Například taková lapálie, že prodal svoji půlku Lucerny za předraženou cenu státní firmě, jako úplatek za tolerování generálního ředitele Junka, je maličkost, která nestojí za řeč.

A aby se síly vyrovnaly, tak Vašík druhorozený teatrálním způsobem strčil do kapsy protokolární pero, které naší delegaci právoplatně, dle všech zvyklostí, patřilo a díky ČT, která obecně a Drtinová konkrétně, má Klause ráda jako osinu v prdeli, byl z toho celosvětový skandál.

Nějakých řekněme deset miliónů ze státní kasy do prezidentské nevadí, ale jedno pero, prý s Lapidus Erectus, kamenem, který způsobuje erekci na několik let na možná na doživotí poškodí nejen pověst prezidenta i Česka. Glasnosť má své meze, soudruzi a nelze ji uplatňovat výběrově. Na jednoho ano a na druhého ne.

A po této celkem nezáživné předehře řeknu asi toto: Václav Havel, který prezidentoval asi o čtvrtinu déle než Václav Klaus, má na všem nehynoucí zásluhu a na ničem žádnou vinu. Byl přece „jenom prezidentem“ a dopustil se třeba takových hrdinských činů, že utekl z boje o Slovensko.

Ale Václav Klaus, přesně z tohoto důvodu, byl prezidentem přesně deset let, může za všechno. Není samozřejmě lepšího řešení než všechny svá vlastní pochybení, všechny své vlastní nezdary svést na jednu osobu a tu pak veřejně upálit.

A přesně takové Autodafé (slavnostní vyhlášení inkvizičního rozsudku nad kacířem či odpadlíkem u španělské či portugalské inkvizice) se počátkem tohoto roku konalo na základě vykonstruovaných následků lednové amnestie. Lidé jakoby ztratili rozum a poukazovali na „nesmírné škody“, které lidem vzniknou a za půl roku se ty škoda vypařily do neznáma.

Václavu Klausovi moc politického času nezbývá. Musí se připravit na prezidentské volby 2018, kdy hodlá zatopit Miloši Zemanovi a podle všeho, co Miloš vyvádí, vůbec není bez šance. Je mu sice o nějaký pátek více než Milošovi, zase ale není impregnován tabákem a alkoholem.

Ovšem nyní píšeme podzim2013 anikoli předjaří2018 aVáclav Klaus se rozmýšlí zdali a ke komu se přidá. Na samostatné politické uskupení je pozdě, to by klaplo při řádném termínu voleb. Teď musí někomu propůjčit své jméno a charisma.

Zajisté by svou kandidaturou popudil řadu lidí, již teď jsou ty hlasy slyšet. Na druhou stranu by ale potěšil sice menší, ale ještě na malou skupinku svých příznivců. A nějakých, buďme realisté, 5% - 7% hlasů by Klausovi zcela stačilo, aby se stal lídrem opozice.

A z pozice lídra opozice (ono se to krásně rýmuje), kterému by skončil mandát poslance někdy koncem října 2017 by mohl směle, z naprosto unikátní pozice, nastoupit k prezidentským volbám 2018, samozřejmě jen za předpokladu, že ten nesmysl (ale zábavný nesmysl) s přímou volbou prezidenta, nebude zrušen.

autor: Jiří Hermánek

pokračujte dále: