Sýrie a její vliv na finanční trhy

Začátkem týdne proletěla světem informace, že byly v Sýrii použity chemické zbraně. Syrská vláda v čele s Bašarem Asadem je měla použít proti rebelujícím povstalcům. Sám Asad se od nařčení distancoval a oponoval tím, že použití zbraně tohoto typu a rozsahu je nelogické v místě, kde má i vlastní síly. Nicméně OSN vyslalo skupinu inspektorů, kteří měli situaci prošetřit a vyhodnotit, zda byly opravdu chemické zbraně použity. Ti si včera řekli ještě od další čtyři dny, než se doberou výsledku. Prezident Spojených států Barack Obama v ten samý den prohlásil, že chemické zbraně byly použity.

Rebelující opozice v Sýrii měla do nedávna pouze tichou podporu západních zemí a neoficiální finanční pomoc USA, nicméně teď to vypadá, že by se mohla spojenecká vojska do konfliktu, který povstalci vedou proti vládnoucímu režimu a prezidentu Bašáru Asadovi, fyzicky zapojit. Informační agentury již vypisují pravděpodobná data, kdy k útoku dojde a dokonce, na co bude zaměřen. Vzhledem k tomu, že inspektoři OSN požadují ještě 4 dny na další výzkum, je nepravděpodobné, že by se vojenská intervence západních vojsk udála dříve než po víkendu. O tom informovala již agentura Cyrrus a dnešní zpráva v Radiožurnálu dokonce označila za pravděpodobný den zahájení útoku úterý. Sám Barack Obama prohlásil, že před sebou nevidí dlouhodobější konflikt, ale spíš trest za použití chemických zbraní na nevinné civilisty. Spolu s USA se budou angažovat také armády Velké Británie, která podle dnešního článku v Mladé frontě E 15 tlačí na zásah v Sýrii a je jednoznačně pro a Francie. K nim se pravděpodobně přidá Turecko a údajně již zmobilizované Jordánsko. Také Izrael hlásil částečnou mobilizaci z důvodu obavy o odvetu.

Vedle toho že zprávy o přípravě na útok mohou děsit všedního člověka, výraznou dávku nejistoty dodaly také na trhy. Obchodníci a investoři se teď snaží přesunout své transakce směrem od rizikových aktiv do bezpečných přístavů. Podle Komerční banky jsou těmito „bezpečnými přístavy“ tradičně měny japonský jen a švýcarský frank a potom také například německé dluhopisy.

Co se měn týče, nakonec převzal veškerou iniciativu americký dolar. Navzdory zmíněným jistotám ze Švýcarska a Japonska začal dolar posilovat proti všem svým majoritním rivalům a podle agentury reuters.com byl obchodníky označen, jako nejvíce „safe-haven“ aktivum mezi měnami. (Nutno však podotknout, že v případě japonského jenu si Centrální banka Japonska (BoJ) v čele s Haruhiko Kurodou nepřeje silný jen a pomocí uvolňovacích kohoutů drží jen nízko, jako vedlejší efekt boje s dvacetiletou deflací v zemi). Již od včera tedy americká měna roste a z téměř 1,34 usd / eur stlačila euro na škálu mezi 1,3200 – 1,3250 dolaru. Podle Jiřího Škopa z Komerční banky je dolar vůči euru chápán jako stabilnější a tudíž se v době nejistoty, kterou rozsévá právě situace v Sýrii, jeví, jako lepší investice a na trhu forex jeho cena roste. Pokud by však došlo k uvolnění napětí nebo by časem momentální emoce roztály, dolar povolí a euro bude pravděpodobně získávat zpět svou sílu. Důležitou podporu vidí analytici na hodnotě 1,3200 dolaru, pod kterou se euro zatím nepropadlo.

Samozřejmě vedle syrské otázky jsou zde stále ještě další faktory, které americkou měnu zvedají. Dnes odpoledne byla zveřejněna silná makroekonomická data z USA, která mluvila o výrazném poklesu žádostí o podporu v nezaměstnanosti (za minulý týden byla jejich hodnota nejnižší od října 2007) a naopak o růstu ekonomiky v druhém čtvrtletí roku 2013 o 2,5 %. Silné ekonomické údaje znovu podpořily očekávání redukce kvantitativního uvolňování, která by podle části analytiků měla přijít už na zářijové schůzi Federálních rezerv (Fed). To, že se ekonomika USA soustavně uzdravuje, je teď již relativně jisté, nicméně jde o to, jestli to centrální bance a jejímu šéfu Benu Bernankemu stačí k tomu, aby nákupy aktiv a tisk peněz omezil. Více o Federálním rezervním systému i vlivu Sýrie na trhy se můžete dozvědět zde.
autor: Jan Rys

pokračujte dále: