Jágr fandí Babišovi? No a co!

Média v předvolebním čase informují jen to sviští. Podle iDnes vyjádřil Andreji Babišovi, vůdci hnutí ANO, své sympatie Jaromír Jágr a natočil s ním reklamu na Vodňanské kuře. Nejen Jágr sympatizuje s hnutím ANO, o kterém se nedávno jedna jeho bývalá místopředsedkyně Greplová vyjádřila jako o „věci Babišově“ – já platím, já rozhoduji.

Popravdě, lidé za mnou chodí a ptají se mně koho v tom podzimním chaosu volit a padá taková nesmělá otázka, co říkám právě Babišově straně ANO. Říkám jím už měsíce stále to samé. Je to projekt ne nepodobný VV Víta Bárty. Na rozdíl od Bárty má ale Babiš řádově víc prostředků. Koupil nedávno vydavatelství MAFRA (Mladá fronta Dnes a Lidové noviny), chystá se údajně koupit televizní kanál (údajně TV Barrandov). Je to takový československý Berlusconi, zatím bez afér.

Jeho tajemníkem je Martin Komárek, který se s ním už objevil na předvolebních billboardech. Ten o něm mluví jako o budoucím českém premiérovi. Proboha, jen to ne!

Jinak voličské tápání chápu. V podstatě za pár měsíců prezidentování Miloše Zemana se změnilo úplně všechno. Zcela jasný favorit voleb ČSSD jde od jednoho sporu ke druhému, jako volebního lídra Bohuslava Sobotku podpořilo asi 57% členů ústředního výkonného výboru ČSSD, na což chtěl údajně Sobotka reagovat odstoupením z čela ČSSD. Několik kandidátek ČSSD na Moravě napadli nespokojení členové ČSSD, kteří se na kandidátku nedostali, u soudu a požadovali předběžné rozhodnutí soudu tak, aby ČSSD nemohla v daných krajích podat své kandidátky v napadeném složení.

Miloš Zeman, který „tak přál vítězství ČSSD ve volbách“, teď otevřeně hovoří o tom, že bude hlasovat pro „svou stranu“- SPOZ. A zřejmě by velice rád k této straně přilákal své voliče z přímé prezidentské volby. Zatím se o SPOZ mluví jako o straně malé, vůbec bych se nedivil, kdyby po sečtení hlasovacích lístků patřila tato strana k nejsilnějším. A podle politologů a sociologů může SPOZ velmi úspěšně „lovit“ mezi někdejšími voliči KSČM. Údajně jsou zemanovci pro komunisty větším nebezpečím než pro socialisty.

Na pravici panuje, eufemisticky řečeno, disharmonie.  Především je nutné konstatovat, že pád vlády jeden rok před termínem řádných voleb, je svým způsobem kuriozita. A že hlavním důvodem pádu budou rodinné problémy premiéra, okořeněné vztahem s ředitelkou jeho kanceláře, to jsem si vůbec neuměl ani představit. Bulvár nečtu a drbům jsem nevěřil – ke své škodě, dodávám.

Nyní se ekonomika v souladu s nastupující konjukturou v Německu probírá z recese a jak se zdá, obrat ve vývoji ekonomiky Česka již pravice nedokáže prodat. Podobně jako SPOZ bude další strana pravice, TOP 09, sázet na pokračování prezidentského klání z předjaří letošního roku. TOPka půjde evidentně naproti voličům Karla Schwarzenberga z prezidentské volby a má šanci stát se nejsilnější pravicovou stranou. To ODS jde doslova o bytí či nebytí, a pokud postaví do svého čela skutečně Miroslavu Němcovou, nemusí to skončit absolutním fiaskem.

Tvrdím, ve shodě s výsledky voleb let 2006 i 2010, že volby dopadnou „překvapivě“. Snem českého prezidenta Miloše Zemana je parlament složený z více přibližně stejně silných stran a seskupení, v němž on bude vybírat premiéra dle libosti či libovůle. Je téměř jisté, že ať už volby dopadnou jakkoli překvapivě, Zeman jejich výsledek využije ve svůj prospěch. Má na to politický talent i žaludek.